Sådan bremser du dit hårtab

Spørg din barber til råds – han ved ofte bedst

 
1.jpg
 
 

Tekst af Henri & Marc Alexander Jønsson
Illustrationer af Oliver Seppo


Den sagnomspundne historie om Samson, der mistede al sin styrke, da Delilah klippede hans gyldne lokker af, er et tidsløst vidnesbyrd om noget, der vedrører alle mænd: Din styrke sidder i hårpragten. 


Hårtab og vigende hårgrænser skader vores selvtillid og selvværd. Desværre er hårtab en del af livet for mange mænd.

Tyndt hår på toppen er forsaget af et biprodukt af det mandlige kønshormon, testosteron. En kombination af livsstilsændringer, behandlinger og kyndig styling kan udskyde, formindske eller stoppe dit hårtab, så du får det optimale ud af det hår, du har tilbage.

Er du ikke ramt endnu, så slå koldt vand i blodet. Du kan stadigvæk nå at redde din grundlæggende kilde til selvtillid med en omlægning af din livsstil.

 
 Er hårtab arveligt? Er tyndt hår arveligt? Find svaret her
 

Den største synder til hårtab er arvelig

Hvis mændene i din nærmeste familie har mistet håret med alderen, er det desværre sandsynligt, at det også sker for dig. De fleste mænd vil opleve arveligt betinget hårtab i løbet af livet. I de mest alvorlige tilfælde af svært hårtab er store dele af hovedbunden ramt af skrumpede hårsække.

Mange mænd taber alt eller det meste af håret på issen, mens håret i siderne forbliver i en såkaldt ”munkekrans”. Denne form for hårtab forekommer oftest hos mænd. Hårsækkene skrumper i takt med alderen, og når hårsækkene skrumper, så falder kvaliteten af hårstråene.

 
henri-barber-haartab-tyndt-haar-usund-daarligevaner.png
 

En usund livsstil accelererer dit hårtab

Dine gener er dog ikke det eneste, der har indflydelse på dit hår, selvom den mest almindelige grund til hårtab er arveligt betinget. Dit hårs sundhed afhænger også af din livsstil og deraf din fysiske og følelsesmæssige tilstand. Der er forskellige årsager, som har direkte indflydelse på tyndt hår og hårtab.

De største syndere er stress, dårlige kostvaner, rygning og skader forårsaget af stylingprodukter og hårfarvning.

Kronisk stress kan få hårsækkene til at gå i dvale, og derfor bliver håret afstødt i stedet for at vokse. Dårlige kostvaner kan også forårsage, at håret bliver tyndere i hovedbunden. Selv små forandringer kan forbedre dit hår væsentligt.

Får du styr på dit stressniveau og stopper du med at ryge, har du gode forudsætninger for at beholde håret. En bedre nattesøvn kan mindske dit stressniveau. Læs hvordan her: 6 råd der forbedrer din nattesøvn

Du kan overveje andre tiltag for at sikre, at din livsstil ikke påvirker dit hårs retræte.

 
henri-barber-bulking--bulk-usundt-tyndt-haar.png
 

Bulking er hård kost for håret

Hvis du styrer din kost og motion med hård hånd for at få det optimale ud af din træning, gør det bestemt ikke tingene bedre på toppen. Intensiv muskelopbygning og kosttilskud som valleprotein og kreatin har været forbundet med et højere DHT-niveau hos mænd. Et højt DHT-niveau svækker produktion af hårsække, og det bidrager til et accelereret hårtab.

Et smut til lægen kan være løsningen

Hvis du vil bremse dit hårtab for tid og evighed, eller måske oveni købet få noget af det tilbage, er de eneste dokumenterede løsninger operation eller medicinsk behandling. Medicin kommer i pilleform, som hæmmer DHT, eller som creme, der øger blodgennemstrømningen til hårsækkene.

 
henr-barber-haarprodukter-skadelig-tyndthaar-haartab.png
 

Vær kritisk med hvad du propper i dit hår

Du bør nærme dig badeværelsetskabinettet med forsigtighed, hvis din hårpragt er vigende. Nogle stylingprodukter, især våde, olieholdige produkter og cremer, tynger håret ned, og får det til at klumpe sammen. Det kan få dit hår til at se endnu tyndere ud. Ræk i stedet for ud efter de produkter, der giver fylde til håret.

Bodyfying spray giver fylde ved hårtørring. Hvis dit hår er sart skal du dog passe på med daglig brug af hårtørrer, da det kan være skadeligt for håret. Saltvandsspray / texture spray / beach spray kan bruges uden hårtørrer og giver dit hår tekstur og fylde. Kom det i let fugtigt eller tørt hår og lad det sidde lidt, inden du kommer stylingprodukt i håret.

 Matte stylingprodukter som Clay pomader egner sig godt til tyndt hår, da det giver en fikseret frisure med et mere naturligt look, hvor en skinnende voks i højere grad fremhæver dit hår (eller mangel på samme).

Det er derudover vigtigt, at du ikke stopper med at vaske dit hår. Regelmæssig hårvask hjælper både hovedbunden og dit hårs tykkelse og volumen.

Det handler nu om frisuren

Vi skelner mellem tyndt og manglende hår, hvad end det er i siderne eller på toppen. Ligegyldigt hvilken situation du står i, er det vigtigt at vælge den rette frisure.

Med tyndt hår er længde og form altafgørende for hårets udtryk. Har du tyndt hår, er en kortklippet frisure ofte den bedste løsning. Det skal ikke helt af, men det bør være kort. Den helt rette længde kan nemlig få håret til at syne kraftigere og mere fyldigt.

Er du i tvivl om, hvilken frisure der egner sig godt til dit hår? Så tag fat i en af Henri's erfarne barberer – gode råd koster ingenting! 

 

 
Magnus Krysto