6 råd der forbedrer din nattesøvn

Vidste du, at udseende og udstråling i høj grad afhænger af din nattesøvn?

 
illo-0.png
 

Tekst af Jesper Hansen & Marc Alexander Jønsson

 

Hvis du ofte er træt og uoplagt fra morgenstunden, giver Henri dig her 6 gode råd til, hvordan du forbedrer din nattesøvn, så du udstråler overskud i hverdagen.


Forskning viser, at god og regelmæssig søvn har stor indflydelse på dit udseende. Når du sover reparerer din krop nemlig sig selv.

Folk med gode søvnrytmer oplever en lang række positive effekter som f.eks. færre rynker, flottere hud, et bedre blodomløb, sundere hår og skæg og får sjældent mørke rande under øjnene. Henri har sorteret i internettets mange råd om en god nattesøvn og samlet dem herunder!

 

Din daglige rytme er altafgørende

Står du tidligt op i hverdagen og sover igennem i weekenden? Føler du, at mandagen oftest er svær at komme igennem? Det er der en god grund til.

Årsagen er ubalance mellem to hormoner: Stresshormonet, kortisol og søvnhormonet, melatonin. Begge hormoner holder dit system i gang, men modarbejder hinanden hvis dine søvnvaner er ude af balance. En regelmæssig døgnrytme er derfor vigtig, hvis du vil være sikker på en god nats søvn.

 

 
soevn-illu-2.png
 

Gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag

Vi mennesker har typisk behov for 7-8 timers søvn. Opbygger du en fast rytme, slår trætheden konsekvent ind på det tidspunkt - det er så at sige dit biologiske ur der sender dig i seng! Du vil mindske dit behov for at snooze og opleve at du selv i weekenderne ikke behøver mere end 7-8 timer søvn. Mandagskomplekset forsvinder, inden du får set dig om.

 

Meditation inden sengetid – eller midt på dagen

Meditation er fantastisk til at berolige din krop og hjerne. Brug 5-10 minutter på at få styr på tankemylderet fremfor at ligge og spekulere på det, du ikke nåede i dag og alt det, du skal nå i morgen. Meditation kan med fordel også sniges ind midt på dagen. 5-10 minutter på toilettet eller i et tomt mødelokale kan gøre underværker. 

Tip: Der findes mange gratis apps, der kan hjælpe dig i gang med meditation. Det findes utallige guides specifikt om dette emne og kommer konstant nye apps på markedet, så kig dig lidt omkring efter inspiration! 

 

 
soevn-illu-1.png
 

Undgå lys fra mobiltelefon, computer el. tv inden sengetid

Det blå lys fra elektroniske apparater får kroppen til at udskille stimulerende hormoner, der gør det vanskeligt at falde til ro og forringer din søvnkvalitet. Brug i stedet den sidste time før sengetid på at gå en aftentur, tag en snak med kæresten eller læs en god bog.

Tip: Hvis du føler et behov for 'distrahering' inden sengetid, så prøv at sæt en god podcast-fortælling på. Det bliver visuelt på en helt anden måde, når du ligger i din seng med lyset slukket.

 

Et varmt bad løsner op

Et varmt bad virker beroligende, fordi din kropstemperatur stiger. Det får dine muskler til at slappe af. Når temperaturen derefter falder, vil du føle dig naturligt træt og falde lettere til ro. Det varme bad efterligner kroppens naturlige temperaturdrop, når den skal hvile, så du hjælper din krop lidt på vej. 

Tip: Hold temperaturen et par grader under det normale i soveværelset. Et køligt og frisk rum gør din søvn bedre – undgå dog et alt for koldt rum, da det kan have modsatte virkning, ligesom du bør undgå at sove i træk.

 

 
soevn-illu-3.png
 

Sollys fra morgenstunden

Kommer du ud i dagslys fra morgenstunden, vil din krop udløse stresshormonet kortisol tidligt, der giver dig energi til hele dagen. Løbende vil søvnhormonet melatonin tage over, og om aftenen vil du helt naturligt føle dig træt og sengeklar. Dagslys er en vigtig forudsætning for en god rytme.

Tip: Køb en dagslyslampe. Vinterdepressioner udløses ofte af årstidens mørke. Mangel på lys spiller en væsentlig rolle og her kan en dagslyslampe gøre underværker. Lysterapi er en tretrinsraket af gode virkninger;  det stabiliserer døgnrytmen, giver mere energi og får niveauet af serotonin i hjernen til at stige.

 

Drik dagens sidste kaffe tidligt

Din søvnkvalitet forringes kraftigt med koffein i blodet, da den stimulerende effekt umuliggør søvnens dybeste stadier, hvor din krop restituerer. En kop kaffe sidder i blodet i mindst 5 timer, så hvis du drikker en kop kaffe om eftermiddagen, sidder den stadig i blodet langt ud på aftenen.

 


 

Hjalp Henris guide dig til en bedre nattesøvn?

Del gerne linket med andre, der også ville have glæde af denne guide!

 

 
Magnus Krysto